Ülkeler, cinsel taciz suçları ve bu suçlara verilecek cezalar konusunda farklı yasal düzenlemelere sahiptirler. Bu düzenlemeler bazen devlet aktörlerinin ve işverenlerin riskleri yönetme konusundaki sorumluluklarını açıkça belirtir. Dünya Bankası, bu konuda İş Yerinde Cinsel Taciz ile İlgili Uluslararası ve Ulusal Yasal Mevzuat Özeti sunmaktadır.
Yasalar herkes için tam koruma sağlamayabilir. Kurumunuz, kültürel ya da dinî nedenlerle veya kişisel önyargı ve tarafgirlik sebebiyle belirli grupları kurum politikalarına dahil etme konusunda isteksiz olabilir. Korumadan dışlanma riskiyle karşı karşıya kalan gruplara örnek olarak, kendisini ikili cinsiyet sisteminin dışında tanımlayan kişiler (non-binary), trans kadınlar ve trans erkekler, gey, lezbiyen ve biseksüeller ve etnik ve ırksal azınlıklar sayılabilir. Kurumunuzu tam anlamıyla kapsayıcı bir politika benimsemeye teşvik edin.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Çalışma Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi (190 sayılı Sözleşme) Haziran 2021 itibariyle yürürlüğe girmiştir. 190 sayılı Sözleşme, ülkeleri çalışma yaşamında kadınların ve iş yerinde şiddet ve tacizden orantısız şekilde etkilenen ve özellikle de cinsel taciz karşısında savunmasız olan diğer kişilerin istihdam ve meslekte eşitlik ve ayrımcılığa uğramama hakkını güvence altına alan yasaları, yönetmelikleri ve politikaları benimsemeye davet etmektedir. Ek tavsiye kararı, “ayrımcılıktan, güç ilişkilerinin kötüye kullanılmasından ve şiddeti ve tacizi destekleyen toplumsal cinsiyet normlarından ve sosyal ve kültürel normlardan kaynaklanan” risklere özel dikkat gösterilmesini gerektirmektedir.